ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

κ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

 

Αποτελούμε μια κοινωνική ομάδα εργαζομένων, καθηγητών μουσικής - αποφοίτων ωδειακών ιδρυμάτων & εμπειροτεχνών μουσικών παραδοσιακών οργάνων - που υπηρετούν τη Μουσική Παιδεία στα Δημόσια Μουσικά Σχολεία από την ίδρυσή τους. Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε δυστυχώς το διωγμό από τη Μουσική Εκπαίδευση, ακόμα και κάποιο είδος «ρατσισμού» - επιτρέψτε μας να πούμε - κρινόμενοι άδικα ως ανεπαρκείς από το Υπουργείο Παιδείας.

 

Έτσι, από τη μια μεριά, όσοι ανήκουμε στην κατηγορία των καθηγητών παραδοσιακών και άλλων «μη αναγνωρισμένων» οργάνων, που το Υπουργείο μας έχει βαπτίσει «εμπειροτέχνες ιδιώτες μουσικούς», δεν δικαιούμαστε κάποια αξιοπρεπή σχέση εργασίας. Εξαιρούμαστε πλέον δια νόμου από τους μόνιμους διορισμούς και την αναπλήρωση και απασχολούμαστε αποκλειστικά ως ωρομίσθιοι καθηγητές μέχρι και 20 ώρες εβδομαδιαίως, αντίθετα προς όσα ο Ν.1566/85 ορίζει για όλους τους κλάδους των εκπαιδευτικών. Από την άλλη μεριά, σχετικά με την κατηγορία των αποφοίτων ωδειακών ιδρυμάτων, το Υπουργείο προέβη μεν στο διορισμό των τριανταμηνιτών με τους Ν.3255/04 και Ν.3475/06 (κάτι που ανεπιφύλακτα αναγνωρίσαμε ως ιδιαίτερα θετικό), τους υπολοίπους όμως μας υποβαθμίζει και αδιαφορεί, έστω και αν υπάρχουν συνάδελφοι που - ακόμα και για λιγότερο από ένα μήνα - δεν ενταχθήκαμε στις συγκεκριμένες διατάξεις και τώρα έχουμε προϋπηρεσία 40 μήνες και πλέον.

 

Γεγονός είναι ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα ισόρροπη και ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση για το θεσμό των μουσικών σχολείων, ούτε και ουσιαστική μέριμνα για την αξιοποίηση του επί συμβάσει διδακτικού προσωπικού τους. Κάθε χρόνο προκύπτουν σημαντικά κενά μουσικών εκπαιδευτικών και έτσι δυσχεραίνεται σημαντικά η λειτουργία των σχολείων, υποβαθμίζεται το κύρος τους και ταλαιπωρούνται μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Καμιά πρωτοβουλία δεν έχει ληφθεί για επιμόρφωση και διαβάθμιση των «στυλοβατών» των μουσικών σχολείων, αποφοίτων ωδείων και καθηγητών παραδοσιακών οργάνων. Οι ρυθμίσεις του άρθρου 20 του Ν.3475/2006 για τη δημιουργία των κλάδων ΠΕ16.01, ΠΕ16.02, ΤΕ16 και της κατηγορίας των «ιδιωτών εμπειροτεχνών» δημιουργούν προβλήματα σε όλες τις «κατηγορίες» των μουσικών κάτι που και ο Συνήγορος του Πολίτη είχε - ήδη πριν την ψήφιση του νόμου - επισημάνει στα αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΠΘ, χωρίς τελικά να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις της ανεξάρτητης αρχής.

 

Αναγνωρίζουμε ως θετικό βήμα την ίδρυση των Μουσικών Σχολών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ (μακάρι να είχαμε κι εμείς στη διάθεσή μας αυτές τις επιλογές όταν ήμασταν σε ηλικία σπουδών) και είναι εύλογο το αίτημα των αποφοίτων των ιδρυμάτων αυτών για το διορισμό τους στην εκπαίδευση. Συμβαίνει όμως, κ. Υπουργέ, το εξής παράδοξο: από τη μία το Υπουργείο να αποδέχεται την πολύτιμη προσφορά των παραδοσιακών μουσικών και των αποφοίτων ωδείων, αναθέτοντάς τους να διδάξουν σε επίπεδο ΑΕΙ & ΤΕΙ, σύμφωνα με το Π.Δ. 407, ενώ από την άλλη, για τη μέση εκπαίδευση να μας θεωρεί - υποκριτικά - ανεπαρκείς. Η (από διετίας εφαρμοζόμενη) πρόταξη του παιδαγωγικού πτυχίου στις προσλήψεις αναπληρωτών μουσικών ειδικεύσεων συνεπάγεται την προτίμηση των αποφοίτων όλων συλλήβδην των καθηγητικών σχολών (ακόμα και με προϋπηρεσία μιας μέρας!) και οδηγεί στον εξοστρακισμό από την εκπαίδευση δεκάδων συναδέλφων με πολυετή προσφορά. Είναι κατανοητή η απόφαση των υπευθύνων της εκπαιδευτικής πολιτικής για τη σημασία της παιδαγωγικής κατάρτισης. Υποστηρίζουμε όμως ότι το Υπουργείο, τη στιγμή που γνωρίζει ότι εργαζόμαστε χρόνια στα σχολεία και έχουμε αποδείξει στην πράξη την ικανότητα μας για διδασκαλία στην τάξη, θα έπρεπε να δώσει διεξόδους έτσι ώστε να την αποκτήσουμε κι εμείς και να μην παραγκωνιζόμαστε. Τα μουσικά μας προσόντα και τα έτη προϋπηρεσίας μας στη Μουσική Εκπαίδευση, αποτελούν το επιχείρημά μας, και δεν μας αξίζει ο εξευτελισμός που υφιστάμεθα.

 

Ως ωρομίσθιοι καθηγητές, με τα ελάχιστα ένσημα που συγκεντρώνουμε όλη τη χρονιά, χάνουμε συχνά ακόμα και αυτή την επιδότηση ανεργίας και είναι αμφίβολος ο χρόνος που θα συγκεντρώσουμε τον κατάλληλο αριθμό ενσήμων ώστε να αποκτήσουμε συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

 

Η προϋπηρεσία που έχουμε αγωνιστεί να αποκτήσουμε στα Μουσικά Σχολεία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Στηρίξαμε και στηρίζουμε την Ελληνική Μουσική Παιδεία, εργαζόμαστε επί σειρά ετών στα Μουσικά Σχολεία υπό αντίξοες συνθήκες (π.χ. ωρομίσθιοι σε σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας μας). Η λειτουργία των Μουσικών Σχολείων στηρίζεται στις μουσικές ικανότητες και γνώσεις μας, αφού αναλαμβάνουμε να διδάξουμε σε μαθητές που ήδη έχουν κάποιο μουσικό επίπεδο. Οι μαθητές που έχουμε «αναδείξει», πολλοί από τους οποίους συνεχίζουν τις σπουδές τους στις πανεπιστημιακές μουσικές σχολές ή σταδιοδρομούν στη μουσική σκηνή, μαρτυρούν και για τη δική μας προσφορά και αξία.

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

 

Παρουσιάσαμε σε λίγες γραμμές την κατάσταση της απασχόλησής μας στη Μουσική Εκπαίδευση και καταθέτουμε το αίτημά μας:

 

 Ζητούμε τον άμεσο μόνιμο διορισμό όλων ανεξαιρέτως των καθηγητών μουσικής με 30μηνη προϋπηρεσία στα μουσικά σχολεία.

 

 Θεωρούμε ότι το άρθρο 20 του Ν.3475/06 πρέπει να τροποποιηθεί και να αναγνωρίζει ισότιμα ως εκπαιδευτικούς και τους «εμπειροτέχνες» καθηγητές παραδοσιακών οργάνων έτσι ώστε στην νέα ρύθμιση που διεκδικούμε να μην εξαιρεθούν από τους μόνιμους διορισμούς. (Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν αναγνωρισμένοι ωδειακοί τίτλοι παραδοσιακών οργάνων, επομένως η  μη κατοχή διπλώματος δεν μπορεί να αποτελεί λόγο, ούτε καν πρόσχημα αποκλεισμού από τους μόνιμους διορισμούς, όπως έγινε δυστυχώς κατά την εφαρμογή του 30μηνου).

 

Εργαζόμενοι επί σειρά ετών στη Μουσική Εκπαίδευση περιμένουμε την ανταπόκρισή σας στα αιτήματά μας, έτσι ώστε να δοθεί ένα τέλος στο καθεστώς «ομηρίας» και ανασφάλειας που βιώνουμε αλλά και στο μόνιμο πρόβλημα της ελλιπούς και καθυστερημένης στελέχωσης των μουσικών σχολείων, που κάθε χρόνο ταλαιπωρεί τα σχολεία, τους μαθητές και τους γονείς.

 

Με εκτίμηση,

 

 

Μαυρομάτης Ιωάννης

Σίνος Χρήστος    

Καλαμπούκας Χρήστος

Φιλίππου Δημήτριος

Λαμέρας Γιώργος

Ζουμπάκη Ακριβή

Σταματόπουλος Αλέξανδρος

Δρούγκας Νέστωρ

Λολοσίδης Ευθύμιος

Χατζηαντωνίου Χρύσα

Τσέλιος Δημήτρης

Κούρτης Βασίλης

Σαραντίδης Ευάγγελος

Κουκουβής Λάμπρος

Παππούς Χρήστος

Πάβλοβιτς Τατιάνα

Τζιώτη Μαρία

Βακάλης Ευάγγελος

Τσοπουρίδου Πελαγία

Μπένος Ανδρέας

Παπαναστασίου Ευάγγελος

Ανεστόπουλος Ιωάννης

Πατρής Νικόλαος

Ακριβόπουλος Λάζαρος

Χριστοδούλου Αγγελική

Μουζακίτη Ελένη

Κατσούλας Βασίλειος

Μητροπούλου Αικατερίνη

Δαμβουνέλη Ανθή

Παπαδόπουλος Χαράλαμπος

Ρέντης Σταύρος

Κάππας Αθανάσιος

Ντόνα Σοφία

Κουζώφ Κωνσταντίνος

Πιπερτζής Δημήτριος