Δημήτρης Θέμελης – Διαδρομές Μουσών

Θεσσαλονίκη - Ικαρία - Μόναχο - Θεσσαλονίκη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Δημήτρης Θέμελης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1931 και είναι γιος του ποιητή Γιώργου Θέμελη. Καθοριστικό για τη σταδιοδρομία του υπήρξε το γεγονός ότι πέρασε ένα μέρος των παιδικών του χρόνων στην Ικαρία –τόπο καταγωγής της μητέρας του–, μάλιστα κατά τη δύσκολη χρονική περίοδο 1940-44, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να μάθει να παίζει νησιώτικη λύρα[1] από λυράρηδες εκείνης της εποχής και να γνωρίσει τη ζωντανή πράξη της παραδοσιακής μας μουσικής.

Απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης –βιολί και θεωρητικά–, συνέχισε με υποτροφία τις σπουδές του στο Μόναχο, βιολί[2] με τον καθηγητή Kurt Stiehler και Μουσικολογία, Βυζαντινολογία και Αρχαία Ιστορία στο Πανεπιστήμιο, από όπου αποφοίτησε ως διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής.

1971-1985 : διετέλεσε διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

1985-1998 : Καθηγητής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρός του επί τέσσερις θητείες, επίσης κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Από το Σεπτέμβριο του 1998 είναι ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, εκπρόσωπος του Διεθνούς Συμβουλίου Παραδοσιακής Μουσικής (ICTM), από το 1994 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Το 1990 τιμήθηκε με το «χρυσό βραβείο» μουσικής προσφοράς από τη Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος.

Δημοσίευσε μεταξύ άλλων μελέτες για την ελληνική μουσική –αρχαία, δημοτική και έντεχνη–, για τη διδακτική του βιολιού, για τη μουσική μορφολογία και ανάλυση κ.ά.  Έχει επιμεληθεί επιστημονικές-καλλιτεχνικές εκδόσεις όπως το δίσκο «Τραγούδια του Τριλόφου» και το CD ήχου «Τραγούδια της Ικαρίας» στο οποίο παίζει νησιώτικη λύρα.

Από τα νεανικά του χρόνια ασχολείται επίσης με τη σύνθεση[3], ωστόσο τις δύο τελευταίες δεκαετίες συνέθεσε το μεγαλύτερο μέρος των έργων του, διαμορφώνοντας μια προσωπική μουσική γλώσσα. Έχει γράψει μεταξύ άλλων : Συμφωνικό Δίπτυχο, 4 Συμφωνίες (απόσπασμα από την 3η συμφωνία[4]) 2 Συμφωνιέτες για ορχήστρα εγχόρδων, 5 Κονσέρτα με ορχήστρα (για βιολί, για βιολοντσέλο, για βιόλα, για κοντραμπάσο, για φαγκότο), 17 Κουαρτέτα εγχόρδων, Κουϊντέτο εγχόρδων, Κουαρτέτο για φλάουτο, όμποε, κόρνο και φαγκότο, 3 Κουαρτέτα εγχόρδων, χορωδιακά, κομμάτια για διάφορα όργανα κ.ά.

Ο Δημήτρης Θέμελης στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (7-3-2007)

 



[1] Αρχείο βίντεο wmv 9 MB ET3 «ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» 1997

[2] Αρχείο βίντεο wmv 4 MB ET3 «ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» 1997

[3] Αρχείο βίντεο wmv 9 MB ET3 «ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» 1997

[4] Αρχείο ήχου mp3 4ΜΒ - Scottish BBC Orchestra, διεύθ. Ερρίκος Φρεζής, 28-2-2003