Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Αποσπάσματα προγράμματος θεατρικής παράστασης του 1999:

"Τα μουσικά και καλλιτεχνικά μαθήματα διδάσκονται παράλληλα με τα μαθήματα Γενικής Παιδείας και σήμερα γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης αρμονικής συνύπαρξης και σωστής λειτουργίας στο χώρο της νέας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης."

"Τη χρονιά που διανύουμε πλήθος εκδηλώσεων μουσικών-θεατρικών πραγματοποιήθηκαν και είναι προγραμματισμένες για να παρουσιαστούν στο κοινό της πόλης μας και όχι μόνο."

"Στις 27/12/98 πραγματοποιήσαμε την πρώτη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή μας, από τους καθηγητές μας Π. Τερεζάκη και Α. Κρίσιλα και σκοπεύουμε να γίνει θεσμός για το σχολείο μας."

"Στις 13 και 14 Μαρτίου πραγματοποιείται η θεατρική παράσταση ΤΟ ΦΙΟΡΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ που με τόση αγάπη και φροντίδα το θεατρικό εργαστήρι μαθητών μας με την επίβλεψη - διδασκαλία της ηθοποιού καθηγήτριας Α. Ιωαννίδου παρουσιάζει στην πόλη μας για δυο συνεχόμενες ημέρες."

"Στις 20 Απριλίου πυρετωδώς προετοιμάζεται η ομάδα της σύγχρονης Μουσικής . . . . ."

"Πλήθος άλλων εκδηλώσεων και παρουσιάσεων σε σχολεία και χώρους πολιτιστικών φορέων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και όπως γίνεται κατανοητό από όλους μας η φετινή μας χρονιά έχει να παρουσιάσει ποικίλες εκδηλώσεις που για τους χώρους παρουσίασης αντιμετωπίσαμε δυσκολίες εξεύρεσης."

"Στις 30 Μαρτίου κατά ομολογία του επιβλέποντος μηχανικού θα γίνει η παράδοση των νέων ιδιόκτητων μας εγκαταστάσεων. Στο δικό μας χώρο οραματιζόμαστε πλήθος εκδηλώσεων που με αγάπη και μεράκι οι μαθητές μας σε συνεργασία πάντοτε με τους δασκάλους, τις δημιουργούν και τις παρουσιάζουν."

"Εμείς η "Πολιτιστική γωνιά της Πυλαίας", τα παιδιά και οι γονείς σε πλήρη συνεργασία, πιστεύοντας στο θεσμό των Μουσικών Σχολείων και έχοντας από το Υπουργείο Παιδείας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το Δήμο Θεσ/νίκης, την Α' Δ/νση Εκπ/σης την ηθική και υλική βοήθεια δεσμευόμαστε να παρουσιάζουμε στο μέλλον όλο και περισσότερες πολιτιστικές δημιουργίες ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες της Πολιτείας και του κόσμου της πόλης μας. Η Διεύθυνση του Μ.Σ. θα συνεχίσει ακούραστα να εργάζεται και να συμβάλλει στην κατάκτηση των υψηλών στόχων της Παιδείας και μάλιστα στα πλαίσια των νέων δεδομένων της πρόσφατης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, θα συμβάλλουμε στην καθιέρωση πολιτιστικών δρώμενων.

 

 

Από πρόγραμμα θεατρικής παράστασης του 2002:

Ο θεσμός των Μουσικών Σχολείων έχει την αφετηρία του το 1998 με τον ιδρυτικό νόμο 1824/98 ως Ενιαία Μουσικά Σχολεία.

Το Μουσικό Σχολείο της πόλης μας ιδρύθηκε το 1992 ως ενιαίο Σχολείο με τις δύο βαθμίδες Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο-Λύκειο) και από το 1999 στεγάζεται στο δικό του υπερσύγχρονο διδακτήριο.

Αυτός ο θεσμός έχει καταξιωθεί στον Ελλαδικό χώρο και όχι μόνο με αποτέλεσμα σήμερα στους περισσότερους Νομούς της χώρας μας να λειτουργούν Μουσικά Σχολεία που διακρίνονται τόσο για την ποιότητα όσο και για τη δημιουργικότητα των μαθητών τους. Τα ολοήμερα αυτά Σχολεία λειτουργούν ενιαία και εκφράζουν τις δημιουργίες των μαθητών τους ατομικά ή ως σύνολο.

Παράλληλα με τα μαθήματα της γενικής παιδείας οι μαθητές διδάσκονται δεκαεπτά ώρες εβδομαδιαία μουσικά και γενικότερα καλλιτεχνικά μαθήματα.

Το θέατρο διδάσκεται στους μαθητές του Γυμνασίου ως μάθημα αλλά αποτελεί και σύνολο από μαθητές όλων των τάξεων Γυμνασίου-Λυκείου που αρμονικά συνυπάρχουν, δημιουργούν και εκφράζονται. Πλήθος άλλων εκδηλώσεων και παρουσιάσεων σε σχολεία και χώρους πολιτιστικών φορέων πραγματοποιούνται.

Η Διεύθυνση του Μουσικού Σχολείου θα συνεχίσει να στηρίζει όλες τις προσπάθειες δημιουργίας των μαθητών μας για την κατάκτηση των υψηλών στόχων της Παιδείας μας.

Η σημερινή θεατρική ομάδα με χαρά και μεράκι μας παρουσιάζει την προσπάθεια μιας σχολικής χρονιάς και προσθέτει μια ακόμη πολιτιστική δημιουργία για τους φίλους του Μουσικού Σχολείου μας.