Προς: Το ΥΠ.Ε.Π.Θ. δια της Δ/νσης Β’/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Κέρκυρας

Κοινοποίηση: Καλλιτεχνική Επιτροπή του ΥΠ.Ε.Π.Θ.

ΟΛΜΕ

ΕΛΜΕ Κέρκυρας                                                            

 

Ψήφισμα

 

Ο σύλλογος διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας διαμαρτύρεται για την επικείμενη αλλαγή στο αναλυτικό πρόγραμμα των Μουσικών Σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες καταργούνται μαθήματα, όπως αυτό της θεατρολογίας, των καλλιτεχνικών, της γυμναστικής, παραδοσιακής μουσικής και του παραδοσιακού οργάνου.

 

Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο αναλυτικό πρόγραμμα θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης όχι μόνο της διοίκησης αλλά πρωτίστως της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

Κρίνουμε απαράδεκτο, μαθήματα αισθητικής καλλιέργειας και καλλιτεχνικής σπουδής να καταργούνται, αφού στερούν από τους μαθητές-μουσικούς μας τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την τέχνη συνολικά. Μέσα από τις εικαστικές τέχνες οι μαθητές αντιλαμβάνονται την διαδραστικότητα των τεχνών και πως αυτές επηρέασαν την ιστορία της μουσικής εν γένει.

 

Επίσης η περικοπή της γυμναστικής στερεί από τα παιδιά των Μουσικών σχολείων, την εξάσκηση και την εκτόνωση, αφού η παρουσία τους στο σχολείο είναι πολύωρη και κοπιαστική.

 

Τέλος διαμαρτυρόμαστε για την περικοπή /κατάργηση του παραδοσιακού οργάνου, που στερεί από τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την μουσική παράδοση του τόπου τους, υποβαθμίζοντας έτσι την τοπική καλλιτεχνική, λαϊκή δημιουργία. Σε καιρούς όπου η μουσική παράδοση κάθε τόπου πλήττεται από φαινόμενα παγκοσμιοποίησης της τέχνης  θεωρούμε απαράδεκτο το δημόσιο μουσικό σχολείο να μην την υπερασπίζεται. Αν δεν το πράξει αυτό το δημόσιο σχολείο τότε ποιός θα το πράξει; Οι συναυλίες των παραδοσιακών συνόλων των μουσικών σχολείων αποτελούν καλλιτεχνικό γεγονός κάθε τοπικής κοινωνίας και δίνουν την ευκαιρία σε ένα ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, και όχι μόνο στους μαθητές των σχολείων να έρθουν σε επαφή με την μουσική του τόπου τους.

 

Υπενθυμίζουμε επίσης πως η κατάργηση μαθημάτων απειλεί την οργανικότητα διαφόρων ειδικοτήτων σπρώχνοντας στην ανεργία ανθρώπους που μόχθησαν για το μουσικό σχολείο.

 

Ζητάμε η οποιαδήποτε αλλαγή στο αναλυτικό πρόγραμμα να γίνει αντικείμενο συζήτησης της εκπαιδευτικής κοινότητας γιατί η κατάργηση/περικοπή των ανωτέρω μαθημάτων θα οδηγήσει στην  υποβάθμιση των Μουσικών Σχολείων.

 

Σύλλογος διδασκόντων Μουσικού Σχολείου  Κέρκυρας