Υπουργός Παιδείας ή…Μεταφορών;

 

του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, εκπαιδευτικού-δημοτικού συμβούλου

 

Ο Υπουργός Παιδείας καυχιέται ότι εξασφάλισε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας άλλα 10.000.000  ευρώ επιπλέον των 100.000.000 ευρώ που δαπανά κάθε χρόνο το ΥΠΕΠΘ για τη μεταφορά των μαθητών με λεωφορεία. Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει κρίνει τις δαπάνες αυτές ως «ύποπτες» (Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ, Απρίλιος 2008). Στην πραγματικότητα ο Υπουργός καυχιέται πως εξασφάλισε τη χρηματοδότηση παράνομων, αδιαφανών και άδικων συμβάσεων μεταφοράς μαθητών ύστερα από επιλεκτικές απευθείας αναθέσεις.

΄Ετσι τουλάχιστον τις έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Καταγγελία 2007/4339) για τους νομούς Θεσσαλονίκης, Σερρών, Δράμας και Πέλλας σε επιστολή που έστειλε στην Ελληνική Κυβέρνηση.

Αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος που τα αρμόδια υπουργεία είχαν σταματήσει να χρηματοδοτούν τη νομαρχία Θεσσαλονίκης για τη μεταφορά των μαθητών. Τα χρήματα, επομένως που τάχα  τους χρωστά η Ελληνική Πολιτεία αφορούν στις αδιαφανείς, άδικες και παράνομες συμβάσεις που αναθέτει απευθείας και χωρίς αιδώ ο νομάρχης Θεσσαλονίκης.

Όπως εξάλλου, είχε παραδεχτεί δημόσια ο Αντινομάρχης Ανάπτυξης κ. Τσαμασλής «δεν διεξάγονται διαγωνισμοί για να «χτυπηθούν» μεταξύ τους οι λεωφορειoύχoι και να πάρουν τα δρομολόγια, αλλά με τις απευθείας αναθέσεις ζημιώνεται το ελληνικό Δημόσιο. (ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, 24/2/08)

Στο νομό Σερρών, τόπο καταγωγής του Πρωθυπουργού και βουλευτική περιφέρεια του θείου του Αχιλλέα Καραμανλή, η Ελληνική Πολιτεία τη σχολική χρονιά 2008-09  θα ξοδέψει, «σεμνά και ταπεινά»,  για τη μεταφορά δύο μόνο μαθητών το ποσό των 62.224,20 ευρώ!

Δηλαδή, η Ελλάδα του κ. Καραμανλή προτιμά να ενισχύσει το ΚΤΕΛ Σερρών με 62.224,20 ευρώ, αντί να χρηματοδοτήσει τη μονίμως πενόμενη Δημόσια Εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς της που διεκδικούν να «ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους».  

Αλλά τι κάνει και η «ανεξάρτητη», υποτίθεται, Δικαιοσύνη, όπως π.χ. το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας; Απορρίπτουν τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και τις προσφυγές των μικρολεωφορειούχων που καταγγέλλουν την ανισότιμη μεταχείρισή τους και τη μονοπώληση της αγοράς από το «καρτέλ» των μεγαλολεωφορειούχων.  

Αυτή είναι η Ελλάδα του Καραμανλή και των φίλων του. Άδικη, σπάταλη, βορά των λίγων και των «κολλητών», αδιαφανής και μακριά από την Ευρώπη. Αυτή είναι η «επανίδρυση» του Κράτους που μας υποσχέθηκε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας!

 

1/9/08

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, «Επωνύμως»